Nejstarší nepřetržitě fungující papírna na území dnešní České republiky, od roku 2002 národní kulturní památka.
hlavní budova losinské papírny
© Jan P. Štěpánek 11/2008
Graficke pismenko Areál ruční papírny se nachází u silnice I/44 Rapotín - Jeseník, asi 500 m nad odbočkou k losinskému zámku. Nejbližší železniční stanice Velké Losiny na trati Šumperk - Kouty nad Desnou se nachází asi 300 m od podniku.

Ruční papírna ve Velkých Losinách
    Papírnu založili na svém panství Žerotínové pravděpodobně mezi lety 1591 (poslední doklad o existenci mlýna) a 1596 (nejstarší dochovaný papír s losinskou průsvitkou s motivem žerotínského erbu). Roku 1603 ji poprvé prodali nájemci podniku. Papírna přežila třicetiletou válku, roku 1679 se její majitelka stala jednou z obětí místních čarodějnických procesů. O 13 let později se stala znovu majetkem vrchnosti, která ji roku 1729 zmodernisovala

technická památka
     Šumperk  (SU)