Moje místa 0
Přírodní jezero, které vzniklo r. 1785 zatopením kamencového lomu. Je široké 240m a dlouhé 676 m, hloubka až 3,25m. Jediné přírodní kamencové jezero na světě. Voda obsahuje dusitany, dusičnany, chloridy, amoniak a železo.
Kamencové jezero - letecký snímek
V popředí Kamencové jezero, nahoře nádrž zvaná "Banda"
Graficke pismenko Všeobecně se má za to, že Kamencové jezero vzniklo zatopením dolu na kamenec. I když to není zcela pravda je nesporné, že "mrtvý" rybník či jezero vzniklo mnohem dříve, než se počalo s těžbou kamence. První historické zmínky o jezeru jsou již z r. 1466, ač první záznamy o výskytu kamence jsou až z r. 1556, tedy o 90 let později. Práva k dolování byla vydána dokonce až v r. 1558. Že již tehdy voda obsahovala kamenec je vidět z toho, že všechny zprávy mluví o "mrtvém" jezeru, v němž život mohl potlačit jedině roztok kamence.Tehdejší jezero však bylo velmi malé a bylo přibližně uprostřed dnešního jezera. Teprve ...
Radovan Smokoň, 14.12. 2006