Renesanční zámek Vojkovských z Milhostic z poč. 17. stol. přestavěný kol. r. 1730 barokně a v 19. st. novogoticky. Obdélná dvoupatrová budova s trojúhelnými štíty má v severním průčelí mělký rizalit, v jižním balkon a věžičku s barokní cibulí.
zámecká budova od jihovýchodu

dějiny zámku

Graficke pismenko Kňovice (či Knihovice, jak byly také někdy nazývány) jsou v pramenech poprvé uváděny v listině pražských křížovníků z roku 1333. Majitelé Kňovic se často střídali, až je roku 1542 Léva Zrucký z Chřenovic prodal Přibíkovi Břízskému z Břízy. Ten je připojil ke svému panství Osečeny a nevyužívaná kňovická tvrz zpustla. Když roku 1611 Adam Felix Vojkovský z Milhostic prodal Osečeny, ponechal si Kňovice na kterých dříve při svém sňatku pojistil věno své manželky Ludmily, dcery slavného rybníkáře Jakuba Krčína z Jelčan. Stará tvrz již byla neobyvatelná (pokud vůbec ještě stála), proto si Adam Felix postavil nové kamenné sídlo. Když roku 1628 pro víru ...

popis

Jak vypadala stará gotická tvrz nevíme. Sídlo Vojkovských z Milhostic bylo postaveno nejspíš v místě kde tvrz stávala a není vyloučeno, že při jeho stavbě bylo využito staršího zdiva. Další možnost naznačuje online rozhovor s dnešním majitelem, podle něhož je „přístavek k zámku“ starší než zámecká budova, která byla přistavěna na spáru teprve jeho již omítnutému zdivu. Co je však míněno oním přístavkem z rozhovoru nevyplývá, mohl by jím být

není známo
     Příbram  (PB)