Částečně přestavěná zrekonstruovaná dvoupatrová budova renesanční tvrze tvořící západní část dvora z 1. pol. 16. st. Původně součást zvíkovského manství, po r. 1577 se osada i dvůr staly za Voršily Vrábské z Bukova součástí sousedních Drahenic.
Západní průčelí dvora s budovou bývalé tvrze
Graficke pismenko Ves Draheničky leží asi 6 km jižně od Březnice a 5 km západně od Mirovic. Pokud pojedete od Ráztel či Svučic směrem na Drahonice, budete celý areál bývalého dvora i s budovou původní renesanční tvrze míjet po své levé ruce hned na okraji Draheniček. Budova původní renesanční tvrze tvoří západní část statku č.p. 1 (nyní v soukromém majetku) a je v současné době po celkové rekonstrukci.
Filip Matoušek, 4.8. 2006

historie

První historické zmínky o osadě dokládají, že byla součástí manství příslušnému ke královskému hradu Zvíkovu a zde sídlící zemané měli tedy ke hradu povinnost manské služby. Roku 1323 získal Draheničky Petr z Rožmberka jako doživotní dar od krále Jana Lucemburského. V průběhu 15. století se připomínají Jakub z Draheniček, man Mareš Havel a k roku 1472 Petr Štěpek z Draheniček. Dvorec v „malých Drahenicích“ je výslovně zmiňován v polovině 16.