Skála s kovovou sochou kamzíka z roku 1851 od berlínského sochaře Augusta Kisse. Sochu zde nechal nainstalovat baron Lützov.
Skála se sochou kamzíka
Graficke pismenko Jelení skok je spolu s Vřídlem jedním z hlavních symbolů Karlových Varů. Chcete-li strávit příjemné odpoledne vyjeďte lanovkou na Dianu. Odtud sejděte k mezistanici Jelení skok a dejte se doleva po žluté. Jen kousek od stanice lanovky je vlevo od cesty smírčí kříž a Findlaterův obelisk. Žlutá Vás dále povede kolem Petrovy výšiny k vyhlídkové restauraci Jelení skok a dále přes Petrovu vyhlídku a Maierův pavilon (další z vyhlídek) až ke skále se sochou kamzíka, odkud je též zajímavý výhled na Karlovy Vary. Jak je z textu patrné název Jelení skok je používán jak pro mezistanici lanové dráhy, tak pro vyhlídkovou restauraci i pro místo, kde se nachází skála s kovovou sochou kamzíka, přestože místa jsou od sebe poměrně vzdálená. Po žluté pak sejdete k Zámecké věži a ke Vřídlu.

historie

Jelení skok je ve skutečnosti bronzová socha kamzíka. Vytvořil ji německý sochař August Kiss roku 1851. Nainstalovat ji nechal baron Lützov. Důvodem prý bylo zesměšnit pověst o objevení vřídla, protože podle pověsti se tomuto místu říká "Pod jelením skokem". Původní zinkový byl v roce 1986 nahrazen bronzovým vážícím údajně 80 kg, autorem je karlovarský sochař Jan Kotek.