Koncem 16.st. Jan Stráník, nebo jeho syn, postavil tvrz. Po r.1688 Karel Choryňský barokně přestavěl. Karel Berger z Bergentalu v r.1883 přestavěl v pseudorenesančním stylu a rozšířil. V 90.let.20.st.zámek přebudován na hotel.
Novější, pseudorenesanční část zámku
© Pavel Vítek 05/2006
Graficke pismenko Ves Studenec leží 7 km severně od Nové Paky. Zámek leží uprostřed obce, poblíž kostela sv. Jana Křtitele, na okraji parku. Původní tvrz, později panský dům, byla v r. 1883 přestavěna a rozšířena v pseudorenesančním stylu. V 90. letech 20. stol. byl zámek přebudován na hotel. V současnosti je však mimo provoz a vypadá dost opuštěně. Veřejnosti tedy přístupný není.

historie

První historické zmínky o Studenci pocházejí z 2. poloviny 14. století, kdy patřil k nedalekému hradu Levín. V r. 1395 je doložen Zbraslav ze Studence. Po tomto roce zprávy mizí a znovu se Studenec připomíná až r. 1533, kdy náležel Janovi ml. Trčkovi z Lípy. Trčkům patřil až do r. 1584, kdy ho Burian Trčka z Lípy prodal Janovi staršímu Stráníkovi z Kopidlna. Jan starší Stráník, případně jeho syn, také Jan Stráník, postavil ve Studenci tvrz. Měla