Jediná dochovaná mostní věž v Čechách mimo Prahu pochází z poloviny 16. století. Její obranná hodnota byla v té době spíše symbolická. Bez zásadních úprav. Nad oběma portály průjezdu nápisy americké armády z roku 1945.
© Luděk Pitter 03/2004
Graficke pismenko Jednou z typických staveb dřívějších dob je kombinace mostu s věží, která sloužila k ochraně mostu a k výběru poplatků. Stříbrská mostní věž je renesanční stavba, spolu s mostem přes řeku Mži snad z let 1555–1560, jak uvádí nápis na věži. Stavitelem byl Benedikt Volch z Ferrolu. Na mostě stojí socha sv. Jana Nepomuckého od Lazara Widmana, který je také autorem 18 m vysokého morového sloupu na náměstí.
Věž chránila přístupovou cestu od Prahy, kudy vedl hlavní přístup do města.
22.3. 2004

Naučná stezka „Středověké hornictví na stříbrsku“ dlouhá 3 km.
    U hotelu „U Brány“ je první zastavení naučné stezky „Středověké hornictví na stříbrsku“. Tato část při řece Mži je z hlediska hornictví označována jako centrální revír. Město Stříbro vzniklo jako hornická osada při břehu Mže. Později se osada přestěhovala na ostroh nade Mží a dala vznik dnešnímu městu. První zmínky o místní těžbě jsou z let 1183, je však vysoce pravděpodobné, že se v těchto místech těžila ruda již mnohem dříve, povrchovým