Zámek jako vrchnostenský dům vybudoval po r. 1713 Sázavský klášter. V r. 1783 se majitelem stává Emanuel Zádubský ze Schönthalu a přestavuje sídlo v dnešní zámek. Po r. 1945 připadl zámek státu. Nyní je ve správě MÚ Kolín a jsou v něm sklady.
Graficke pismenko Jedná se o obec Církvice v okrese Kolín nedaleko Zásmuk, zámeček se nachází v horní části obce poblíž obecního úřadu, příjdete k němu starou alejí lip, dnes jej využívá televizní archiv .
bollow, 18.4. 2005

historie

Ves Církvice se poprvé připomíná v r. 1400, kdy zde měl majetek Konrád z Církvice. Zámek zde však vybudoval teprve po r. 1713 Sázavský klášter, který získal Církvici před r. 1672 od majitele červenohrádeckého panství Blasia Eugena Salazara de Montealbano. Zámek byl určen pro klášterní úředníky a pro případ pobytu sázavských mnichů v Církvici. Poprvé se připomíná v polovině 18. století v tereziánském katastru jako vrchnostenský dům se čtyřmi

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy, Svoboda, Praha 1989, 11.5. 2005