Dolní Město
Gotická stavba kostela Sv. Martina je z 1. pol. 14. st. Kostel původně zasvěcený Sv. Janu Křtiteli byl později barokně upravován. Historie obce Dolní Město je pevně spjata s historií nedaleké dnešní Lipnice nad Sázavou. Dolní Město bylo nepochybně předchůdcem Lipnice nad Sázavou.
Graficke pismenko Dolní Město leží 11 km od Humpolce směrem na Světlou nad Sázavou. V bezprostředním okolí je nejznámější obcí Lipnice nad Sázavou se stejnojmenným hradem a nedaleko od Dolního Města jsou další dva gotické tzv. podlipnické kostely (Sv. Markéty v Loukově a Sv. Jiří v Řečici)
24.8. 2004

historie

Gotická stavba kostela Sv. Martina je z 1. pol. 14. století. Kostel původně zasvěcený Sv. Janu Křtiteli byl později barokně upravován a zmínka o něm se v pramenech prvně objevuje zřejmě již roku 1346. v závěti Pertolta z Lipé. Historie obce Dolní Město je pevně spjata s historií nedaleké dnešní Lipnice nad Sázavou, jejichž význam v průběhu doby se přesunoval střídavě tu na onu a jindy na druhou stranu. Dolní Město bylo nepochybně předchůdcem

Tři gotické kostely pod hradem Lipnicí, Jan Sommer a kol., Vlastivědná knihovnička SPS, svazek 8., 1999, 24.8. 2004