Socha původně postavena r. 1928 v Jihlavě, na nátlak jihlavských Němců r. 1939 odstraněna. Sochu odkoupila městská rada z Hlinska. Kvůli 2. sv. válce vztyčena a odhalena až r. 1950. Socha představuje prostovlasého bosého muže v hrdém postoji s pravou rukou na srdci. Výška sochy i s podstavcem 7 m.
památník Jana Husa
Graficke pismenko Město Hlinsko leží na Českomoravské vrchovině. Nachází se 22 km východně od Chotěboře, 29 km západně od Poličky a 28 km severně od Žďáru nad Sázavou. Socha Mistra Jana Husa je umístěna v urnovém háji v místech zvaných Na Skalce. K urnovému háji dojdeme nebo i dojedeme autem z centra Hlinska z Poděbradova náměstí do kopce po červené a zelené značce.

historie

Stavbou sochy Mistra Jana Husa se v souvislosti s nadcházejícím kulatým výročím Husovy smrti zabývala městská rada již v dubnu 1914. Odhalena měla být v roce 1915, k 500. výročí Husovy smrti v Kostnici. Vypracování sochy nabídl sochař Jan Štursa, ale první světová válka zapříčinila zastavení této akce. V roce 1930 znovu vyvstala otázka stavby Husova pomníku, byla již vypsána soutěž, ale roku 1933 bylo od stavby pomníku opět upuštěno. Mezitím

popis

Pomník Mistra Jana Husa je umístěn v urnovém háji v místě zvaném Skalka. Impozantní socha Mistra Jana Husa stojí na vysokém podstavci. Mistr je na soše prostovlasý a bosý, pravou ruku má přitištěnu na srdce. Socha i s podstavcem je vysoká 7 metrů.