Původní tvrz ze 13 století kde pobýval Jakub Krčín z Jelčan, který ji zakoupil v roce 1580 a po renezanční přestavbě r. 1584 ji přejmenoval na Nový hrádek Krčínov na Křepenicích. Ves Křepenice se připomíná poprvé již r. 1045.
Čelní pohled na tvrz z přístupového mostu
Graficke pismenko Tvrz v Křepenicích je přístupná po dohodě s majiteli, při naší sobotní návštěvě jsme slušně požádali a se svolením velmi ochotného pana majitele jsme si tvrz mohli prohlédnout doslova od sklepa po střechu.

Křepenice
    Ves Křepenice se připomíná poprvé už ve falzu hlásícímu se k r. 1045; ve skutečnosti tato listina, ve které je z Křepenic darován člověk břevnovskému klášteru, pochází až z r 13. století. V r. 1322 daroval Křepenice Jan Lucemburský Heřmanovi z Miličína, později se i s Miličínem staly majetkem Rožmberků. P r. 1352 byly připojeny k rožmberským Sedlčanům. V r. 1580 prodal Vilém z Rožmberka Sedlčany i s Křepenicemi rožmberskému regentovi Jakubu

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 19.7. 2009

O spojení s ďáblem
    Krčín uzavřel sázku s dáblem, že do rána nebude tvrz postavena. Protože byl všemi mastmi mazaný, před svítáním vypustil kohouta, který zakokrhal a ohlásil nový den, takže čert se musel vzdát Krčínovy duše a odletět. Poslední kámen, který přitom opustil, leží dodnes za tvrzí.

Příbram  (PB)
    Křepenice