Hrady.cz
Původně vodní tvrz ze 14. stol. přestavena ve druhé polovině 16. stol. v renesanční zámek, v letech 1720 – 1731 přestavěn na letní sídlo. Počátkem 19. stol. klasicistní úpravy zámku. Dnes muzeum asijských kultur.
vstupní průčelí
Zámek Liběchov byl velmi postižen povodní v roce 2002. Doposud nebyl zámek otevřen.
4.5. 2004

historie

Dosti zvláštní půdorys zámku vykazuje odlišný vznik jeho dvou základních částí. Okrouhlá vodní tvrz ze 14. století se z větší části zachovala ale značně renesančně upravená. K ní v letech 1720 – 1730 přistavěl F. M. Kaňka budovu novou. Při výzdobě s Kaňkou spolupracovali také jeho přátelé, sochař Matyáš Bernard Braun a malíř Václav Vavřinec Rainer. Další úpravy proběhly roku 1783 ale hlavně v roce 1811, kdy získal zámek dnešní klasicistní výraz.

Radovan Smokoň, 9.1. 2007