Jednoduchá barokní žulová boží muka z roku 1698 jsou umístěna v zámeckém parku. Mají nezdobený hranolový dřík na mírně rozšířeném hranolovém soklu. Na profilované římse je čtyřboká lucerna mělkými nikami na třech stranách a s obtížně čitelným nápisem na straně čtvrté. Památkově chráněna od r. 1958.
© Milan Caha 07/2019
Graficke pismenko Herálec, německy Heraletz, Erharts (1401), leží 7 km východně od Humpolce. První zmínky o obci jsou z roku 1280. V obci je řada památkově chráněných objektů (zámek, kostel svatého Bartoloměje, barokní sýpka, sochy svatého Floriána a svatého Jana Nepomuckého, zrušený hřbitov s náhrobky z napoleonských válek a několik dalších kamenných i zděných božích muk). Zámek je rodištěm významného českého krajináře 19. století Adolfa Kosárka (tento zakladatel novodobé české krajinomalby zemřel ve svých 29 letech a je pohřben na Malostranském hřbitově v Praze) a básníka Jana Zábrany. Obcí prochází modře značená turistická trasa. Boží muka se ...
9.8. 2019

popis

Jednoduchá barokní žulová boží muka z roku 1698 jsou umístěna v zámeckém parku. Mají nezdobený hranolový dřík na mírně rozšířeném hranolovém soklu. Na profilované římse je čtyřboká lucerna mělkými, půlkruhově klenutými nikami na třech stranách a s obtížně čitelným nápisem na straně čtvrté.

křížek, boží muka
    není známo