Žulová barokní boží muka z roku 1755. Dřík je hranolový s mírně vybranými rohy, zdobený stejně jako patka rytými rámy. Na římse je netypická čtyřboká kaplice zakončená půlkruhy. Kaplici zakončuje kamenná koule s torzem dvouramenného kovového křížku. Boží muka jsou památkově chráněna od roku 1958.
© Milan Caha 03/2019
Graficke pismenko Obec Zbinohy (německy Winau) je poprvé připomínána roku 1437. Kromě těchto božích muk je v obci památkově chráněná kaplička nezvyklého kruhového půdorysu a druhá boží muka, poměrně daleko od obce. Obcí prochází silnice III. třídy č. 3484 ze Skorkova do Větrného Jeníkova.
12.7. 2019

historie

Žulová barokní boží muka z roku 1755. Patka je nízká a jen mírně širší než dřík. Zdobena je rytými rámy. Dřík je hranolový, s mírně vybranými rohy, rovněž je zdobený rytými rámy. Na vyložené profilované římse je nezřetelná rytina písmen IHS. Na římse je netypická čtyřboká kaplice zakončená půlkruhy. Na boční straně kaplice je vyrytý nápis, dnes těžko čitelný. Na kaplici je kamenná koule s torzem dvouramenného kovového křížku. Boží muka jsou