Hlucký kostel s farou se uvádí od 1. poloviny 16. století. Na přelomu 17. a 18. století opevněn. Do současné podoby byl kostel sv. Vavřince přestavěn v letech 1735-1741 zásluhou knížete Jana Nepomuka Karla z Lichtenštejna. Nová fara byla postavena v r. 1780 zásluhou faráře Františka Stárka.
Opevněný barokní kostel sv. Vavřince
© Luděk Vláčil 04/2019
Graficke pismenko Východomoravské město Hluk (německy Hulken) leží v okrese Uherské Hradiště ve Zlínském kraji, 10 km jihovýchodně od Uherského Hradiště. Nejvýznamnější památkou města je Hlucká tvrz. Další výraznou dominantou je opevněný barokní římskokatolický farní kostel sv. Vavřince s farou. Kostel je přístupný v době konání bohoslužeb, které se tu konají pravidelně. V těsné blízkosti kostela se rozkládá zchátralý Penkův dvůr. K zajímavým památkám patří také památkové domky v ulici Rajčovna.

historie

První známá písemná zmínka o vsi Hluk pochází z roku 1294. Hlucký kostel a fara se poprvé nepřímo zmiňují v roce 1531. Pravděpodobně již v 16. století byla hlucká fara obsazována luteránským duchovním. Prvním známým hluckým farářem byl luterán Samuel Sitinius, jehož jméno se připomíná roku 1606. V době pobělohorské konfiskace, roku 1625, byl nekatolický pán hluckého panství Jan z Kunovic vyhnán a novým majitelem se stal katolický kníže Gundakar

Luděk Vláčil - zdroj: http://kronikahluk.cz/data/uploads/dejiny/farnost.pdf, https://www.mestohluk.cz, https://www.farnosthluk.cz, http://www.icvelka.cz/opevnene-kostely a další, 7.4. 2019