Hradišťany

Radelstein, Hradišťanská louka
Hradišťany jsou rozsáhlé opevněné místo na stejnojmenném kopci a ačkoli bylo zkoumáno již nestory české archeologie J. E. Vocelem a K. Hrašem v 19. století, nevíme o něm takřka nic. Nalezena byla pouze keramika knovízské kultury a dvě neolitické sekerky.
Akropole, pohled od severu k jihu.
© Prudký Martin, 02/2016
Graficke pismenko Hradiště je přístupné z lesní cesty vedoucí od bývalého tábora pro uprchlíky v Červeném Újezdě nebo z opačné strany od hájovny Baková, ze silnice Skalice-Štěpánov. Vlastní výstup na vrchol kopce vede po červené značce.
Prudký Martin, 27.2. 2016

historie

Hora Hradišťany nese zbytky rozsáhlé fortifikace na druhém nejvyšším kopci (752 m nad mořem) levobřežní části Českého středohoří. Vrcholová plošina je tvořena nejvýše položenou loukou tohoto pohoří, tzv. primárním bezlesím, pozůstatkem stepní krajiny vzniklé po konci doby ledové. Roku 1952 zde byla zřízena přírodní rezervace, protože je domovem řady vzácných rostlin jako třeba kostřava ametystová, úpolín nejvyšší, hrachor různolistý, lilie

Prudký Martin podle Encyklopedie hradišť v Čechách – V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek, Archeologické rozhledy IV/1952, Knovízské hradiště Hradišťany-Z. Smrž, 27.2. 2016

hradiště
     Teplice  (TP)