Moje místa 0
Pomník Vincenze Priessnitze, který dali vystavět místní Němci na počest svého rodáka. R. 1902 se vítězem soutěže stal návrh Josefa Obetha, dílo dokončil r. 1909 ve svém vídeňském ateliéru a tentýž rok bylo přemístěno a slavnostně odhaleno ve zdejším parku. Pomník je ze žlutého mramoru z Tyrolska.
Jeseník – sousoší V. Priessnitze
© Ivo Rozehnal, 07/2011
Graficke pismenko Na pravém břehu říčky Bělé, která protéká Jeseníkem, se nachází Smetanovy sady. Jedná se o park, východně přecházející v lesní porost. Jednou ze zajímavých památek v tomto parku je Priessnitzův pomník. Leží při modré turistické značce, která vede z Jeseníku na Křížový vrch a dále na rozhlednu Zlatý Chlum.
Ivo Rozehnal , 20.7. 2011

historie

Pomník vznikl na popud zdejších Němců, kteří chtěli vzdát hold svému rodákovi V. Priessnitzovi. V roce 1902 komise posoudila čtyři návrhy a vítězem se stal projekt Josefa Obetha (1874–1961) z Terezína u Mikulovic, akademika z Vídně. Práce však narušily jeho cesty do Itálie a Dalmácie. Výtky zadavatelů ho nakonec dovedly i k pokusu o sebevraždu. I to ovlivnilo dílo, které bylo dokončeno v roce 1909 v jeho vídeňském ateliéru. Pomník byl umístěn do

Ivo Rozehnal - zdroj - web města a infotabule v místě, 20.7. 2011