Pondělí, 18. leden 2021. Svátek slaví Vladislav, zítra Doubravka
Poutní kostel byl postaven jako část celého sakrálního areálu v l. 1730–1733 na popud opata Mariana Hermanna. R. 1733 sem byl slavnostně umístěn gotický obraz Panny Marie Sepekovské a kostel byl vysvěcen. Interiér vyzdoben freskami (P. Siard Nosecký). V l. 1733–67 byl přistavěn ambit se 4 kaplemi.
Sepekov

Roku 1730 se strahovský opat Marian Hermann rozhodl postavit celý sakrální areál a byl položen základní kámen chrámu. Roku 1733 byla stavba kostela u konce. 26. 9. 1733 byl do kostela slavnostně umístěn Milostný obraz Panny Marie Sepekovské. 27. 9. 1733 byl kostel vysvěcen za přítomnosti biskupa Jana Rudolfa a hraběte Šporka ke cti Jména Panny Marie. Následně byl kolem kostela vystavěn ambit se čtyřmi kaplemi. Tato práce byla dokončena r. 1767. Kaple stojící okolo chrámu byly zasvěceny sv. Linhartovi, sv. Janu Nepomuckému, sv. Augustinovi a sv. Norbertovi. Vnitřní freska, rozdělená na čtyři díly, je dílem P. Siarda Noseckého.
L.H. (podle milevskymkrajem.cz), 10.6. 2011

popis

Kostel je oválnou stavbou, jež byla tvořena ve slohu vrcholného baroku. Je zaklenut kopulí. Doplněné ambity mají čtyři brány a čtyři kaple umístěné v rozích. Ty jsou též zaklenuté kopulemi s lucernami. Pravoúhlý presbytář se sakristií těsně přiléhá k lodi kostela. Chrámová předsíň s věží obsahuje výklenky, v nichž jsou umístěny sochy Immaculaty – Panny Marie, sv. Jakuba a sv. Vavřince. Vnitřek

půdorys areálu
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek