Jedna z pěti dělostřeleckých tvrzí tvořících páteř čs. opevnění na severní hranici republiky před r. 1938. Představuje učebnicový příklad tvrze "francouzského" typu. Z plánovaných 6 vzájemně propojených objektů postaveny pouze dva pěchotní sruby.
tvrzový pěchotní srub N-Sk-S 48 "U stodol"
Graficke pismenko Výlet do Orlických hor: ze Sedloňova se vydáme severně po silnici č. 310 přes Polom, kde po pár metrech odbočíme doleva. U kapličky je odbočka doprava k tvrzi Skutina, je zde malé parkoviště u rybníčku. Okolo je plno řopíků a protitankových ježků, až to vypadá na přehlídku :-) Ke tvrzi nás dovedou z parkoviště cedule. Prohlídka je neopakovatelná, jde se pak po schodech 7 pater dolů, ale tam už je vykopaná jen štola do skály.
rodo chrozit , 4.1. 2011

Dělostřelecká tvrz Skutina
    Mezi obcemi Sedloňov a Olešnice v Orlických horách v okolí kóty 736 se nachází Dělostřelecká tvrz Skutina, která je jednou z pěti rozestavěných tvrzí československého opevnění. Patřila mezi páteř obrany čs. opevnění na severní hranici čs. republiky. Tvrz představuje učebnicový příklad tvrze „francouzského“ typu – dva pěchotní sruby jsou vsunuty do linie samostatných objektů, aby palbami svých zbraní chránily ostatní objekty tvrze a zajišťovaly

čerpáno: Eduard Stehlík - Lexikon tvrzí čs. opevnění, 24.11. 2010