kaple Božího hrobu

kaple sv. Michaela archanděla
Pozdně gotická hřbitovní kaple byla vysvěcena roku 1515. Roku 1764 k ní byl přistavěn patrový šestiosý ambit, který uzavřel bývalý hřbitov na západní straně. Jeho horní patro snad sloužilo hospodářským potřebám děkanství. Přitom došlo k drobným úpravám fasád kaple.
Kaple od východu

Kaple Božího hrobu (původně Archanděla Michaela) v Blatné

Graficke pismenko Pozdně gotická hřbitovní kaple byla vysvěcena spolu s novým dvojlodím sousedního děkanského kostela roku 1515. Roku 1764 k ní byl přistavěn patrový šestiosý ambit, který uzavřel bývalý hřbitov na západní straně. Jeho horní patro snad sloužilo hospodářským potřebám děkanství (seník?). Přitom došlo k drobným úpravám fasád kaple. Hřbitov byl zrušen v rámci josefinských reforem roku 1787.
Roku 1909 byla v ambitu osazena zastavení křížové cesty, jejichž osud v posledních desetiletí je neznámý. Kaple i ambit jsou zevně opraveny, stav interiérů nelze zjistit.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 31.5. 2011