Mariánský sloup v těžišti jižního blatenského náměstí byl postaven roku 1726. Návrh i sochařská výzdoba pocházejí od Johanna Franze Hoffmanna, investorem byl majitel Blatné Josef Serenyi. Na novodobé osmiboké podnoži stojí sokl na půdorysu kříže, z něhož vyrůstá válcový sloup s titulní plastikou.
Sloup od západu

Mariánský sloup v Blatné

Graficke pismenko Mariánský sloup v těžišti jižního blatenského náměstí (dnes Míru) byl postaven roku 1726. Návrh i sochařská výzdoba pocházejí od Johanna Franze Hoffmanna z Rokycan (1700–47, některé prameny ho označují za místního). Sloup byl rekonstruován počátkem II. světové války, 1994–95 a 2006. Na novodobé osmiboké podnoži stojí sokl na půdorysu kříže, z něhož vyrůstá válcový sloup s titulní plastikou. Na ramenech kříže mají stát čtyři sochy světců (Václav, Dominik, Josef a Jan Nepomucký), v současnosti se jeden někam zatoulal (snad ne definitivně).
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 1. díl, Libri 1996 , 31.5. 2011