Vysoká zděná zvonice byla postavena na místě dřevěné předchůdkyně roku 1723 podle projektu G. Spinettiho. Po požáru roku 1834 obnovena v romantické novogotice (1835–6). Původně tvořila bránu na hřbitov okolo blízkého farního kostela. Originální barevnost fasády obnovena při opravě roku 1993.
Zvonice od východu

Zvonice u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Blatné

Graficke pismenko Vysoká zděná zvonice byla postavena ve styku obou blatenských náměstí na místě dřevěné předchůdkyně roku 1723 podle projektu Giacopa Spinettiho. Po požáru roku 1834 obnovena v romantické novogotice (1835–36). Původně tvořila bránu na hřbitov okolo blízkého farního kostela. Originální barevnost fasády obnovena při opravě roku 1993. Pozoruhodná je zvonová stolice, která umožňuje zavěšení dvou dvojic zvonů nad sebou, čemuž odpovídá neobvykle vysoké zvonové patro.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 2001, 31.5. 2011