Tvrz připomínaná v r. 1408 v držení Jana Homuta, v 70. letech 16. stol. ji získal Jiří Kaplíř ze Sulevic. V r. 1587 ji koupil Albrecht Pětipeský z Chýš. Po r. 1669 Pachtové z Rájova tvrz přestavěli na barokní zámek. Dnes součást statku.
Bosyně
Pohled na zámek od vjezdu do dvora statku
Zámek je hodně přestavěný, je v soukromém držení a stále slouží potřebám statku.
Jan Šebek , 1.2. 2010

Bosyně
    Ves Bosyně se v historických pramenech poprvé připomíná v r. 1295, kdy jsou doložení Šebastián a Petr z Bosyně. Ves byla rozdělena na několik statků, z nichž jeden byl nesporně spojen s tvrzí, která se připomíná poprvé v r. 1408, kdy ji držel Jan Homut. Homutové sídlili na bosyňské tvrzi až do 70. let 16. století, kdy ji získal Jiří Kaplíř ze Sulevic. Kaplířové prodali tvrz a část vsi v r. 1587 Albrechtu Pětipeskému z Chýš, který je připojil k

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Severní Čechy, Svoboda, Praha 1984, 1.2. 2010

Jednoduchý, jednopatrový barokní zámek obdélníkového půdorysu.

tvrz přestavěná na zámek