Brunclíkův mlýn

Nový Knín - Starý Knín
Původně raně barokní mlýn, dle datování dubového sloupu v bývalé mlýnici z r. 1634. Léta patřil mlynářskému rodu Mrskošů. V první polovině 20. století byl zmodernizován, budova byla zvýšena o patro. V průčelí se zachovaly obrysy barokního štítu.
současné průčelí mlýna s obrysem původního barokního průčelí
v pozadí Křížovnický dvůr
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Budova původního mlýna byla barokní. Jako doklad raně barokního původu je dubový sloup v bývalé mlýnici z roku 1634 zhotovený tehdejším mlynářem Mrskošem. V první polovině 20. století byl mlýn zmodernizován, mj. byla budova zvýšena o patro. Obrysy barokního štítu byly uchovány v současném štítu. Po roce 1948 byl mlýn zrušen, byl dokonce zasypán mlýnský náhon. Po roce 1990 byl objekt restituován, areál upraven na prodejnu stavebnin. Rod Mrskošů pokračoval v mlynářském řemesle a po roce 1989 potomci knínského mlynáře restituovali mlýn v Horažďovicích.