Zřícenina tvrze poprvé uváděné v predikátu r. 1368. Získány před r. 1394 Jarohněvem Vejhákem z Křečovic, v držení jeho rodu do polov. 16. st. R. 1546 tvrz rozdělena na dvě poloviny. Po r. 1606 Kouty připojeny ke Smilkovu, tvrz opuštěna a zpustla.
Zříceniny od jihozápadu
Graficke pismenko Nejstarší zmínkou o tvrzi je predikát Předoty a Svatomíra z Koutů, kteří roku 1368 dosazovali nového faráře v nedalekých Arnoštovicích. Někdy před rokem 1394 získal Kouty Jarohněv Kejhák z Křečovic, v jehož rodu zboží zůstalo až do poloviny 16. století. Po jeho smrti r. 1407 spravoval otcovské dědictví i za své nezletilé bratry Petráše, Bohuňka a Jana nejstarší z jeho synů Jarohněv. Když jeho bratři někdy kolem roku 1417 dospěli, připadly Kouty při dělení majetku právě Jarohněvovi. Jeho stejnojmenný syn získal roku 1454 od svého strýce Jana Brandlín a o dva roky později po něm dědil id další majetek, o který se však z rozhodnutí ...

popis

Tvrz byla postavena na ostrůvku uprostřed rybníku na západním okraji stejnojmenné osady. Přibližně oválný ostrůvek je orientovaný delší stranou (cca 30 m) ve směru západoseverozápad – východojihovýchod. Přístup byl veden od východu. Jak vypadala zástavba nejstarší fáze tvrze nevíme, dnes dochované zbytky zdiva patří až nějaké mladší druhé fázi výstavby započaté nejspíše na konci 14. století. Možný průběh zbývajícího zdiva zčásti dochovaných