Pomník Jana Sladkého-Koziny stojí na vrcholu Hrádek u Domažlic. Je vysoký 3,2 m. Navržen sochařem F. Hoškem a vytesán z hořického pískovce Č. Vosmíkem. Postaven r.1895.
Pomník Jana Sladkého-Koziny na Hrádku
Graficke pismenko Nad obcí Újezd, 5 km západně od Domažlic, se vypíná vrch Hrádek (585 m n. m.). Na vrcholu se nachází pomník Jana Sladkého-Koziny postavený jako výraz obdivu chodského lidu k jednomu z vůdců rebelů z r. 1693. Byl navržen sochařem F. Hoškem a vytesán z hořického pískovce Č. Vosmíkem a postaven r. 1895, 10 let po prvním knižním vydání Psohlavců. Alois Jirásek, který se osobně účastnil jeho odhalení, tu převzal čestné občanství chodské vsi Újezd. Socha je vysoká 3,2 m, pes se stal symbolem Pohraniční stráže, navazující na strážní tradici Chodů. Z vrchu se naskýtá pohled na Šumavu, Domažlicko a Český les.