Hrady.cz
Postavení kostela je datováno od roku 1719 do roku 1741. Na zídce okolo kostela barokní sochy světců, které byli umístěny z okolních zrušených kaplí a kostelů.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 05/2009
Graficke pismenko Lysá nad Labem se nachází asi 16 kilometrů od Nymburka. Kostel stojí na náměstí Bedřicha Hrozného a to v horní části. Vysoká věž kostela je vidět do velké dálky a je dominantou celého městečka. Na okolním zděném plotě je sbírka barokních soch, které doplňují svým vzhledem ráz městečka. Nad kostelem stojí fara a vedle ní vede cesta k zámku a klášteru.
Aleš Marek, 7.3. 2006

historie

Počátky výstavby barokního kostela se datují do roku 1719. Stavbu provázely veliké problémy už od počátku, v roce 1722 se stavba zastavila. Až v roce 1739 stavební práce pokračovaly. V roce 1741 byl kostel dokončen. Budova je jednolodní, obdélníková s oratoří v prvním patře a na severní straně s hranolovou věží, která je zakončena věží s cibulí v ose. Loď kostela je uprostřed je skoro čtvercová a na stranách jsou dvě obdélníkové prostory. Na

Aleš Marek / Umělecké památky Čech, svazek druhý. Československá akademie věd s Ústavem teorie a dějin umění. Vydala: Academia v roce 1978., 7.3. 2006