hrad Zlín

Hradisko
Nepatrné zbytky gotického hradu z 1. pol. 13. stol. založeného Vilémem z Hustopečí. O hradu se tvrdilo, že byl veliký, měl dvě válcové věže a dva metry silné zdi. Součástí byla hladomorna a tajná úniková podzemní chodba.
Graficke pismenko Terénní dispozice hradu v poloze „Hradisko“. Hrad pravděpodobně založil v polovině 13. století Vilém z Hustopečí, který získal od krále velký majetek na jižní a východní Moravě. Hrad pravděpodobně zanikl na počátku 14. století. Usuzujeme tak, protože není jmenován v kupní smlouvě z roku 1322, kdy ho kupuje od Vilémových vnuků královna Eliška. Brzo ho prodává Herbortovi ze Zlína, možná už on znovu obnovil hrad, nejpozději páni ze Šternberka, kteří Zlín získali v roce 1358 a stojící hrad je zmiňovaný už roku 1360. Zlínská větev zde sídlila do konce 14. století. Za husitských válek získává válečný zbohatlík Petr Roman z Vítovic a roku 1437 ...
Petr Nožička, čerpáno z M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001, 14.4. 2010

popis

Povrch hradiště je silně narušen novodobými zásahy. Na východě těžbou kamene, kdy byl rozebrán i sklep zachycený ještě I. Borkovským, který zde v rozmezí let 1938–1940 podnikl několik zjišťovacích sondáží. Hrad byl jednodílný lichoběžníkového tvaru ze zaoblenými rohy. Největší rozměry byly 47x42 m. Příkop byl 10–15 metrů široký, původní hloubka nyní jde zjistit pouze revizním výkopem, protože dnes je z části zanesený. Nedaleko hradu je

Časová osa

13. století