Hrady.cz
Rozhledna (14,5 m; 461 m n. m). Hard je novodobý název pro návrší Hartberg. V l. 1908–1933 zde stála dřev. rozhledna (18 m), vystav. Okrašlovacím spolkem. Poté na místě pomník obětem 1. svět. války. Rozhledna obnovena po r. 2001 téměř v pův. podobě.
© Luděk Pitter 09/2005
Graficke pismenko Rozhledna Hard se nachází při Hornické ulici, kousek nad nemocnicí přímo ve městě Sokolov. Byla slavnostně otevřena 26.4.2001 na místě, kde již dříve rozhledna stála. Dnešní rozhledna je asi o 4 m nižší než původní, od které se liší jen v malých detailech. Bohužel výhled na centrum města Sokolov zakrývají vzrostlé stromy. Zato si můžete dobře prohlédnout jeden z místních povrchových dolů.

historie

Dnešní název Hard je novodobý název návrší, které se původně nazývalo Hartberg. Býval zde hřbitov a střelnice. Původně na tomto návrší stával gloriet (snad nižší věž nazývaná Prašná brána) a v roce 1907 rozhodlo vedení místního okrašlovacího spolku, že zde bude postavena rozhledna. Podle plánů stavitele Heinze byl stávající kamenný podstavec zvýšen a něm byla postavena dřevěná rozhledna se dvěma vyhlídkovými patry. Kamenný podstavec byl vysoký 6