Hrady.cz
Ocelový obloukový most nad zdrží Orlické přehrady postavený v letech 1957–67. Rozpětím oblouku téměř 380 m byl ve své době největším svého druhu na světě.
Žďákovský most - letecký snímek
Žďákovský most překlenul vltavské údolí u Orlíka nad Vltavou před necelými 40 lety. Vede po něm silnice z Milevska do Březnice. Pro turisty je dostupný několika stezkami či naučnou stezkou Zvíkov – Orlík. Na obou koncích mostu jsou vybudována parkoviště pro automobily, na levém břehu je k dispozici občerstvení. Z mostu je nádherný výhled na hladinu Orlické nádrže a zajímavý je také pohled na konstrukci mostu z cesty vedoucí pod ním.
Jiří Cukr, 4.9. 2005

historie

Výstavba mostu pod vedením J. Bursy a J. Zemana probíhala zároveň s budováním vodního díla Orlík. Dokončen a slavnostně zprovozněn byl v roce 1967. Jméno dostal podle dnes již zatopené vesnice Žďákov, ve které pravidelně fungoval převoz a v historii tam existoval i nejeden dřevěný most. Žďákovský most je 543 metrů dlouhý a klene se 50 metrů nad hladinou přehrady, která v těchto místech dosahuje až šedesátimetrové hloubky. Jeho váha je