hrad Karlovy Vary

Zámecká věž
V roce 1358 královský lovecký hrad, který později zpustl a r. 1604 vyhořel. Na sutinách postavena městská hláska. Poslední přestavba provedena v 18. stol. V průvodcích dnes označovaná jako zámecká věž.
© Prudký Martin, 7/2006
Graficke pismenko Přímo v centru města, nad Tržní kolonádou stával hrad. Hrad v roce 1604 vyhořel a z jeho zřícenin a základů byla postavena městská hláska, označovaná v průvodcích jako Zámecká věž. V dobách minulých z věže trubači ohlašovali příjezd významných hostů. Dnešní podoba je z přestavby z 18. století.
6.9. 2004

historie

V místě dnešní městské věže založil Karel IV. snad již roku 1358 královský lovecký hrad a Karel IV se zde i několikrát zdržoval v letech 1370-1376. Hrad s městem patřil královské komoře až do roku 1437. Později byl v majetku Šliků s různými přestávkami až do roku 1547, kdy jej získal opět král. V této době již hrad pomalu pustl. V roce 1567 daroval císař Maxmilián II. hrad karlovarské obci. Ta ho používala jako sklad hasičského náčiní. Při

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 6.9. 2004