Hrady.cz
Dvě místa upomínající na legendární záchranu přemyslovské dynastie před vymřením po meči: studánka proti údajnému Křesinovu statku, kde měla prát Božena; a staletý dub v údolí pod vsí.
Boženina studánka
2003 ©Luděk Pitter
Graficke pismenko Jednou z nejznámějších pověstí, která je dodnes námětem mnoha umělcům, je příběh knížete Oldřicha z rodu Přemyslovců a krásné pradleny Boženy. K tomuto setkání mělo dojít v roce 1002 (1004). Pro upřesnění je třeba uvést, že kníže Oldřich měl v té době úděl na Žatecku a se selkou Boženou se seznámil, přestože již byl v té době ženatý. Pravdou je, že tento příběh mající charakter spíše červené knihovny do tehdejší velice drsné a bratrovražedné doby příliš nezapadá a nejspíše všechno bylo trochu jinak. Důležité je, že se z tohoto vztahu krátce na to narodil syn Břetislav a rod Přemyslovců nevymřel po meči. Oldřich si Boženu ...