Kličín

Klitschin
Sídliště u Kličína bylo osídleno nositeli únětické a knovízské kultury, také v době římské a v raném středověku. Je možné, že bylo lehce opevněno ale dosud zde neproběhl řádný archeologické průzkum, pouze povrchové sběry.
Graficke pismenko Raně slovanské sídliště na poli na severním okraji Kličína, bylo pravděpodobně osídleno v šestém a sedmém století po Kristu. Dokládají to povrchové sběry keramiky. Slovanské obyvatelstvo, které k nám přišlo ve II. polovině 6. století, si umění stavby opevnění pravděpodobně přineslo z původních sídel. Žádná opevnění nebyla pravděpodobně od doby laténské (420 až 25 před Kristem) na našem území budována keltskou populací. Kelty vystřídali Germáni, mající jinou bojovou strategii neboť svobodné germánské obyvatelstvo nemělo potřebu budovat opevnění. Dokonce ani státní útvar, zvaný historiky jako Marobudova říše, neměl opevněné sídlo. Naproti tomu Slované stavěli ...
Martin Prudký podle Slovanské archeologie v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - M. Lutovský, Encyklopedie hradišť v Čechách - kolektiv, Pravěké dějiny Čech - kolektiv, 25.4. 2020
    hradiště
    zaniklý