Barokní žulová boží muka byla postavena roku 1718. Sokl mají hranolový, zdobený diamantovou bosáží a je na něm nápis: letha panie / 1718 / tyto nowy Bozy muka / dal wystawety Martin / Vita ke cti a chwale / Bozy a nejswetejsí / rodicky Bozy panni / Marye dne 28. Oktob. / Opravila obec / 1942.
© Milan Caha 01/2020
Graficke pismenko Obec Milíčov (německy Militschau) je poprvé uváděna v roce 1379. Kromě božích muk zde najdeme kapličku na návsi a křížový kámen nedaleko bývalého JZD. V okolí je několik maloplošných chráněných území – evropsky významná lokalita a přírodní rezervace Na Oklice, přírodní rezervace Chvojnov a na Milíčovském potoce přírodní rezervace Nad Svitákem. Obcí neprochází žádná značená turistická trasa, zajíždí sem autobus ze směrů Jihlava, Hojkov, Nový Rychnov, Vyskytná nebo Čejkov.
26.2. 2020

popis

Barokní žulová boží muka byla postavena roku 1718. Podstavec je hranolový, zdobený diamantovou bosáží a je na něm vyrytý nápis: letha panie / 1718 / tyto nowy Bozy muka / dal wystawety Martin / Vita ke cti a chwale / Bozy a nejswetejsí / rodicky Bozy panni / Marye dne 28. Oktob. / Opravila obec / 1942. Dřík je válcový, zakončený profilovanou římsou. Na ní je čtyřboká lucerna s koulí a tepaným křížem na vrcholu. Na zadní straně lucerny je nápis:

křížek, boží muka
     Jihlava  (JI)