Barokní kostel z r. 1732 v místě středověkého předchůdce, upravován r. 1861-2 (klenby). Neorientovaná stavba na půdorysu řeckého kříže s obdélnou lodí a bočními kaplemi, nízkou věží s cibulovitou bání a bohatě zdobeným průčelím s volutovým štítem. V interiéru mramorový znakový náhrobník z r. 1562.
Kostel sv. Jiljí
Pohled od jihovýchodu, na hlavní vstup do kostelního areálu a závěr kostela.
© Pavel Vítek 10/2013
Graficke pismenko Obec Nebužely se nachází jedenáct kilometrů severovýchodně od Mělníka a 6 km jihozápadně od Mšena. Leží na železniční trati 076 Mladá Boleslav - Mšeno - Mělník. Obcí prochází silnice č. 273 Mělník - Mšeno - Doksy. Kostel sv. Jiljí leží v severozápadním části obce, u silnice, která v obci končí. V kostele se konají pravidelné bohoslužby.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1227. Podle názoru některých badatelů patří nebuželský kostel svatého Jiljí ke skupině nejstarších kostelů v regionu, které dal postavit v druhé polovině 10. století kníže Boleslav II. První písemná zmínka o zdejším kostele pochází až z roku 1384, kdy byl farním kostelem. V 17. století místní farnost v důsledku třicetileté války zanikla, obnovena r. 1674. Ke stavbě barokního kostela se přikročilo před

popis

Kostel sv. Jiljí ve Vysoké je jednolodní stavba barokního venkovského kostela s půdorysem nepravidelného kříže. Plochá klenba v lodi je rozdělená do čtyř polí české placky, ozdobených pouze štukovým rámem. Kostelní kruchta, na níž jsou umístěny varhany, vyniká valeným klenutím. Věž je nízká, jejím středem vede prohnutá římsa, zakončená cibulovitou bání s lucernou. Ve věži je starobylý renesanční zvon. Pozoruhodným prvkem v interiéru je mramorový

Mělník  (ME)
    Nebužely