Tvrziště leží na rozeklaném pahorku. Dle archeol. nálezů byla lokalita osídlena od 14. do 16. stol. V rozmezí let 1368-1437 byl Loukov v majetku pánů z Lemberka, poté Jana z Milkovic. Později bylo připojeno k semilskému panství Hrádeckých z Hrádku. První zmínka o tvrzi je až z r. 1654.
Graficke pismenko První zmínka o sídle v Loukově, zmiňovaném jako Hrádek, je až z roku 1654. Dle archeologických nálezů byla lokalita využívána v období od 14. století až do 16. století. V rozmezí let 1368 - 1437 patřila oblast pánům z Lemberka. Zdejší panství si poté na králi vyprosil Jan z Milkovic. Později byl Loukov připojen k semilskému panství Hrádeckých z Hrádku.
Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, 23.6. 2013

popis

Lokalitu tvoří rozeklaný melafyrový pahorek, zvaný "Karcák", situovaný východně od kostela. Jeho vrchní silně erodovaná partie je bez jakýchkoliv terénních stop. Při patě tohoto pahorku na JZ až západní straně jsou patrné zbytky valu.

Liberecký kraj
     Semily  (SM)