Moje místa 0
Neobvykle nízká, řemeslně kvalitně zpracovaná, žulová barokní boží muka vznikla podle datace na podstavci v roce 1732. Podstavec a dřík mají téměř stejnou výšku, kaplička je ozdobena kovaným křížem. Boží muka představují sloup, u kterého byl před svým ukřižováním připoután a bičován Ježíš Kristus.
© Milan Caha 04/2012
Graficke pismenko Neobvykle drobná, leč řemeslně velmi dobře zpracovaná žulová barokní boží muka vznikla podle nápisu na podstavci v roce 1732. Boží muka mají nezvyklé proporce, dřík je téměř stejně vysoký jako patka a jen o málo vyšší než lucerna. Kaplička je ozdobena novodobým kovaným jednoramenným křížem.
M.C., 8.2. 2013

Boží muka – obecně
    Typ drobné sakrální památky, která se v našich zemích začala objevovat již v gotice. Představují sloup, u kterého byl připoután a bičován před svojí popravou Ježíš Kristus. Ve 14.–17. století měla nejčastěji podobu žulového nebo pískovcového sloupu, zakončeného lucernou s křížem na vrcholu. Ač se oblast od oblasti jejich podoba mírně lišila, základní součásti – patku či sokl, sloup či dřík a kapličku či lucernu měla vždy. Na sloupu či na patce

Milan Caha (dle různých zdrojů), 8.2. 2013