Moje místa 0
Zřícenina hradu postaveného ve 14. stol. parvděpodobně Jindřichem z Dubé. Za 30. leté války pobořen a využíván k hosp. účelům, pomalu chátrá a kámen je rozebírán ke stavebním účelům. Od roku 1997 je hrad konzervován a zpřístupněn veřejnosti.
© Luděk Vláčil 07/2016
Graficke pismenko Hrad se nalézá 2 km severně od města Humpolec směrem na Havlíčkův Brod (dálnice D1 - exit 90), v Českomoravské vrchovině. Příjezd k záchytnému parkovišti pod hradem v obci Rozkoš je ze silnice I 34 z Humpolce směrem na Havlíčkův Brod. Příjezd je značen hnědými ukazateli ke kulturním cílům již od přivaděče z dálnice do Humpolce. Parkování : Ve vsi Rozkoš 300 m od hradu (zdarma - kapacita cca 50 vozidel) GPS 49°32'34.977"N, 15°23'15.235" Povrch plochy nezpevněn - travnatý. Vlak, bus: vlak 2,5 km (Plačkov) GPS 49°31'6.843"N, 15°24'37.5"E bus 500 m (Rozkoš) GPS 49°32'27.113"N, 15°23'4.2"E Karavaninkové stání "STELLPLATZ": Ve ...
Oldřich Vacek, 9.2. 2011

historie

Počátky hradu spadají do poslední třetiny 14. století. Spojitost vzniku hradu s důlní činností v okolí není nijak doložena. První písemná zpráva, která by se mohla vztahovat k hradu Humpolci, pochází z roku 1399 a Jindřich z Dubé se zde poprvé píše sezením na Humpolci. Přímo se o hradě hovoří ve zprávách z roku 1404 v souvislosti s jeho obležením a dobytím Jindřichem z Rožmberka. Vlastní hrad pánů z Dubé byl situován v jižní části dnešního

Ing. František Kocman, 9.2. 2011
    Na hradě lze vidět: • Hradní muzeum - Informace k historii hradu včetně velkého množství historických vyobrazení a fotografií, historický model rekonstrukce hradu z počátku 20. st., repliky středověkého nábytku a nástrojů, archeologická expozice a nahlédnutí na zajímavé místa v okolí. • Hlavní věž - Severní, nejsnáze napadnutelnou stranu i starou vstupní bránu chránila nakoso postavená čtverhranná věž o základně 5,5 metru. Byla dutá a