Opevněné opatství bylo založeno kolem r. 1153 Ulrichem II. z Perneggu jako dceřinný premonstrátský klášter želivského opatství. Areál byl několikrát vypálen a znovu opraven. V 18. století barokně přestavěn. V letech 1990-1994 proběhla celková rekonstrukce. Komplex dodnes slouží původnímu účelu.
bazilika Narození Panny Marie s klášterním opevněním
© Luděk Vláčil 09/2020
Dominantou rakouského příhraničního města Geras (česky Jeruš, Jerouš) ležícího ve spolkové zemi Dolní Rakousy je rozsáhlý komplex opevněného opatství skládající se z kláštera premonstrátů, baziliky Narození Panny Marie a zahrady. Klášter je významným kulturním centrem s mnoha expozicemi a výstavami. Je rovněž místem, kde se pořádají koncerty a semináře. V klášteře se dá i ubytovat. Klášter je možné navštívit v době od 1. května do 31. října. K opatství náleží i nedaleký barokní hospodářský dvůr a sýpka. V těsné blízkosti městečka se nachází přírodní park Geras o rozloze 132 hektarů, který slouží k zábavě a odpočinku.
historie

V současnosti se za dobu založení kláštera Geras (česky Jeruš) považuje rok 1153. Podle některých zdrojů však byly klášteru darovány první farnosti již v roce 1151. První premonstráti do této oblasti, již dříve osídlené křesťanskými Slovany, přišli z opatství v Želivě. Zakladatelem nového kláštera byl hrabě Ulrich II. z Perneggu (†1170), jenž zakládá tento „pohraniční klášter“ jako centrum kultu, duchovní péče a hospodářství. Ulrich ve stejnou dobu zakládá rovněž ženský klášter přímo u hradu v Perneggu, kam přišly řeholní sestry z Louňovic. Geraský klášter se v roce 1180 stal opatstvím, k čemuž se vztahují pozdější zmínky, které za fundátora označují Ekberta, syna Ulricha II. Kanovníkům bylo již krátce po polovině 12. století svěřeno mnoho okolních farností (např. v r. 1151 Vratěnín, v r. 1153 Kostelní Myslová, r. 1156 Rancířov, r. 1160 Eibenstein atd.). Areál kláštera měl již v počátku zhruba dnešní dispozici. Nejstarší…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.stiftgeras.at/wp/, 2_ArchaeologiaHistorica_30-2005-1_20.pdf, https://de.wikipedia.org/wiki/Stift_Geras a další, 15.12. 2021

Rakousko, Dolní Rakousko,