Havraň, Hawran
Gotický kostel sv. Vavřince stojí pravd. na místě bývalé kaple, poprvé je připomínán r. 1364 jako farní. V 18. st. barokně přestavěn, gotický ráz tím nebyl zcela setřen. Dochovány četné gotické prvky: klenba závěru, portál, obnovené kružby...
© Prudký Martin, 01/2010
Kostel je přirozenou dominantou vsi a stojí, obklopen hřbitovem, u výjezdu směrem na Moravěves v jižní části obce.
Prudký Martin , 16.3. 2010

historie

První zmínka o Havrani pochází z roku 1281 v souvislosti s jakýmsi Chvalem z Havraně (Qual de Habran), dále z let 1337 a 1338 s dalším vlastníkem Ješkem z Havraně. Název vsi snad souvisí se zvláštní příponou připojenou k osobnímu jménu Havran a mělo znamenat Havranův dvůr. Z předhusitské doby se dochoval ještě jeden zápis s konkrétním šlechtickým vlastníkem Havraně – Těmou z Koldic, a to z roku 1417. Gotický kostel byl pravděpodobně

Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - Emanuel Poche a kolektiv, studie PhDr. L. Pokorné uveřejněné na webu obce, 18.1. 2010

popis

Je jednolodní, s pětiboce zakončeným presbytářem na východě, hranolovou věží na severozápadě a s předsíní na jižní straně lodi. Loď je plochostropá, zatímco presbytář je sklenut křížovou žebrovou klenbou s jedním obdélným polem a šestipaprskovým závěrem. Žebra vybíhají z jehlancovitých a kružbových konzol. Na svorníku závěru je znak Mostu, drobný svorník s křížem je ve vrcholu meziklenebního pásu, na svorníku křížového pole je pak vytesána

Prudký Martin podle Umělecké památky Čech (doplněno redakcí), 16.3. 2010