Vojenské muzeum v Králíkách založeno amat. nadšenci ve spolupráci s městem v l. 1998–2000. Muzeum přibližuje ve vnitřní expozici osobnost arm. gen. L. Krejčího a dobu budování čs. opevnění. Venkovní expozice přibližuje těžkou bojovou techniku.
vstup do vnitřní expozice muzea
© Jan P. Štěpánek 10/2008
Graficke pismenko Areál Vojenského muzea na severním okraji města Králíky směrem na prostřední Lipku, na úpatí Orlických hor a masivu Králického Sněžníku.
V blízkém i širokém okolí muzea se nachází velké množství důmyslně vypracovaných objektů pásma československého vojenského opevnění z let 1935–38, které upomínají na neradostnou etapu naší nedávné historie.
Návštěvu Vojenského muzea, které bylo vybudováno amatérskými nadšenci ve spolupráci s městem Kálíky v letech 1998 až 2000, je možno spojit s návštěvou blízkého pěchotního srubu K-S 14-U cihelny nebo nedaleké vojenské tvrze Hůrka, jež byla v nedávné době zpřístupněna veřejnosti.

popis

Vojenské muzeum bylo vytvořena v prostorách bývalého areálu JZD a nabízí detailní seznámení jak s historií a účelem budování pevnostní obrany našich hranic, tak ve venkovní expozici s bojovou technikou 2. světové války i mladší. Vnitřní expozice přibližuje osobnost armádního generála Ludvíka Krejčího, hlavního velitele mobilizované branné moci v roce 1938. Na mnoha informačních tablech jsou návštěvníkům přiblíženy autentické materiály z dané

skanzen
    Pardubický kraj