Hřbitovní kostel sv. Jana Nepomuckého postaven z r. 1869 podle projektu stavitele Jana Martina. Hlavní oltář sv. Jana Nepomuckého z r. 1878. Na hřbitově z r. 1785 zajímavé empírové a romantické náhrobky.
hřbitovní kostel sv. Jana Nepomuckého
© Milan Caha 06/2007
Graficke pismenko Původní humpolecký hřbitov býval do josefínských reforem v centru města, kolem kostela sv. Mikuláše. Roku 1785 byl založen hřbitov mimo tehdejší město – nedaleko židovského ghetta na Zichpili. Nejprve se jednalo o otevření prostranství, teprve v roce 1849 byla postavena hřbitovní zeď a na ploše hřbitova byly vysázeny stromy. Roku 1856 byl hřbitov v důsledku sporů mezi katolíky a evangelíky rozdělen zdí na dvě části. Protože evangelíci mohli k pohřebním obřadům používat blízkou toleranční modlitebnu a katolíci museli pohřební obřady konat až v kostele sv. Mikuláše na Horním náměstí, vyzvali roku 1861 tehdejší kaplani Josef Stibral ...
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech, díl 1 (A-J), Academia, Praha 1977), 13.2. 2009

popis

Novogotický jednolodní kostel s obdélníkovou lodí a s polygonálně uzavřeným presbytářem. Nad vstupním průčelím je štíhlá hranolová věž s jehlancovou střechou. Loď má křížovou klenbu. Hlavní oltář sv. Jana Nepomuckého z roku 1878 je od jihlavského pozlacovače Františka Šibla, boční oltáře sv. Václava a sv. Barbory od humpoleckého řezbáře Josef Mengemana a pozlacovače Antonín Drahozala.