Jednoduchá obdélná bezslohová kaplička sv. Jana Nepomuckého v dolní části Pěčína, postavená sedlákem Josefem Jindrou v roce 1808.
kaple sv. Jana Nepomuckého v Pěčíně
© Milan Caha 01/2009
Graficke pismenko Kapličku nechal roku 1808 na svém pozemku nad cestou z Pěčína na Javornici postavit sedlák Josef Jindra z nedalekého statku čp. 30. Farní kronika popisuje okolnosti vzniku kapličky takto: „Asi r. 1793 udělali si hoši na tom místě z roští boudu, umazali ji blátem a hlínou, takže vznikla jakási kaplička. Práce zúčastnil se též hospodářův synek Josef Jindra, který, když se později ujal hospodářství, přestavěl onu jednoduchou kapličku na dnešní podobu“.
Milan Caha (zdroj: farní kronika Pěčína, citovaná na pecin.webzdarma.cz), 11.1. 2009

popis

Kaplička stojí na ostrohu nad silicí z Pěčína na Javornici, obklopena je vzrostlými lipami a javorem, nevede k ní žádná cesta. Je postavena z opuky, téměř čtvercová (má rozměry 4x 5m) a uvnitř je vysoká asi 2m. Uvnitř býval malý oltář sv. Jana Nepomuckého a několik obrázků, vybavení se však nedochovalo. Kaplička je (v lednu 2009) otevřená, zvenčí opravená a má nový dřevěný strop.

Rychnov nad Kněžnou  (RK)