Dizpozice tvrziště v hájku uprostřed obce, jihozápadně od motorestu. Tvrz zmiňována poprvé v roce 1336 jako královský majetek, později v majetku Šternberků, zanikla po připojení k Holicím v 15. století.
Celkový pohled na dispozici tvrziště
Graficke pismenko Oblast dnešního Vysokého Chvojna a Chvojence náležela spolu s okolím ke královskému majetku a panovníci zde prováděli rozsáhlou kolonizaci. O vsi je první zmínka k r. 1336, kdy král Jan Lucemburský zastavil tvrz a městečko Chvojno s panstvím, k němuž náleželo 9 vesnic, mezi nimiž byly i Holice, vyšehradskému proboštovi Pertoltovi a jeho bratrům Jindřichovi a Janovi z Lipé. Po nich získal Chvojno Jindřich z Lichtemburka, připomínaný zde k r. 1340. Později chvojenecký statek získali páni ze Šternberka z holické větve; jako první z nich zde v l.1358–1376 sídlil Jan ze Šternberka. Šternberkové postupně ...

popis

Velmi zarostlé tvrziště, kde z jihu, východu a západu je částečně dochovaný příkop. Ze západní strany se zachoval příkop dvojitý. Původně tvrz obklopovaly tři soustředné příkopy o celkovém průměru skoro 150 metrů.
    Petr Nožička , 3.2. 2009