Raně středověký kostel je uváděn v souvislosti s nedalekou tvrzí. Roku 1680 vyhořel a byl obnoven, v letech 1721–23 byl upraven J. Santinim.
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko Jednolodní obdélníkový kostel s obdélníkovým presbytářem a obdélníkovou sakristií v ose. Portál věže je raně barokní, z přestavby v roce 1680. Uvnitř jsou fresky z let 1740–1743, vytvořené malíři ze želivského kláštera. Hlavní oltář je iluzivní, je na něm obraz Nanebevzetí Panny Marie od J. Stamice z roku 1775. V rokokové schránce před oltářem je soška Panny Marie – nizozemské či francouzské dílo ze 14. či 15. století pocházející z Utrechtu. Kazatelna je z doby kolem roku 1700, cínová křtitelnice je z roku 1550, varhany z roku 1760. V sakristii je raně barokní oltář sv. Veroniky z období kolem r. 1660 a skříň z lékárny želivského kláštera z období kolem roku 1650.

Pelhřimov  (PE)