Moje místa 0
Výrazné tvrziště nad Želivkou cca 150 m od centra obce. Tvrz uváděna r. 1390, r. 1459 uváděna jako pustá, obnovena po roce 1463 a naposledy uváděna 1496.
centrální část tvrziště
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko Tvrziště se nachází v ochranném pásmu vodní nádrže Švihov, na pravém břehu řeky Želivky na ostrohu nad bývalým brodem u Vrzákova mlýna. Tvrziště je cca 150 m jižně od zástavby obce v lesním porostu na skalnatém výběžku nad řekou. Dostaneme se k němu tak, že vyjdeme cestou z jihozápadního rohu návsi a za posledním domem po levé straně (cca 50 m) odbočíte po okraji pole k jihu směrem k lesu.
M.C., 2.11. 2008

historie

Vojslavice jsou poprvé uváděny v roce1318. Tehdy byly ve vlastnictví Ctibora z Vojslavic, po něm je zmiňován Jan z Vojslavic. Tvrz je uváděna v roce 1390, kdy ji spolu s dvěma dvory prodala Eliška, vdova po Ješkovi Pyknovi z Vojslavic, předkům zemanů Vojslavských z Vojslavic. Ti vlastnil tvrz do poloviny 15. století, kdy ji získala Veronika z Alberovic. V té době tvrz zpustla. Jako pustá je uváděna v roce 1459, kdy ji získal Veroničin syn Václav

Milan Caha (Zdroj: Šimek T. a kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl VI.- Východní Čechy, s.536, Praha 1989. ), 2.11. 2008

popis

Velké tvrziště je tvořeno podkovovitým valem, z vnější strany vysokým 1,5 m – 3 m valem, hlubokým a širokým příkopem (mezi korunou valu a dnem příkopu je místy rozdíl cca 8 m) a výrazným jádrem, tvořeným pravděpodobně rozvaleným zdivem. Reliéf jádra tvrze je velmi členitý, zdá se, že pahorek ukrývá nejen sutiny centrální věžové stavby, ale i zděného opevnění. Prameny uvádějí, že je zde vidět rozvolněná zeď, při návštěvě v říjnu 2008 nebyla