Metternichovská hrobka

bývalý kostel sv. Václava
Původní farní kostel obce Plasy byl po zrušení kláštera opuštěn. Kníže Lothar Metternich ho nechal po nabytí zdejšího panství přestavět na rodinnou hrobku, do níž byl posléze sám s mnoha dalšími příslušníky rodu pochován.
Západní průčelí
Graficke pismenko Metternichovská hrobka stojí na místním hřbitově asi 200 m jižně od kláštera přes silnici I/27, z níž je možno až k ní zajet. Železniční stanice Plasy na trati Plzeň - Žatec leží asi 600 m západně, autobusová stanice asi o polovinu blíž stejným směrem. Vstup do hrobky lze domluvit na kontaktech, které uvádí odkaz níže.

Metternichovská hrobka (kostel svatého Václava) v Plasech
    Původně gotický kostel byl přestavěn roku 1690, zřejmě podle projektu J. B. Matheye. Roku 1826 byl upraven podle projektu Pietra Nobileho: sníženy obě průčelní věže a spojeny empírovým nástavcem, zřízena podzemní krypta pro rodovou hrobku. Po roce 1970 původní prostor kostela upraven na smuteční síň.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 17.8. 2008

popis

Jednolodní stavba, orientovaná trojbokým presbytářem k východu, za ním v ose sakristie. Průčelí empírové, s dvojramenným schodištěm, mezi oběma rameny vstup do krypty. Vnitřek valeně zaklenut. Zařízení převážně z doby přestavby na hrobku, část starší.