Původně gotický kostel s neobvyklým závěrem v podobě apsidy, přestavěný renesančně.
Pohled od severu
Graficke pismenko Areál bývalého hřbitova se nachází severozápadně od náměstí, západně od silnice směr Křelovice, Košetice. Je volně přístupný ze severovýchodní strany. Plocha bývalého hřbitova je alespoň vysekávána, takže pohyb kolem kostela je celkem bezpečný. Kostel je pozoruhodný jako příklad druhého kostela s hřbitovní funkcí v původně středověkém městečku, neboť většina takových kostelů u nás vznikala především v renesanci a baroku (i když mnohde nejednou na místě starších kostelů - jak tomu patrně bylo např. u kostela sv. Vojtěcha v Havlíčkově Brodě).
11.9. 2007

historie

Snad závěr 14. stol.: Výstavba kostela s protáhlou apsidou, k níž na východě připojena (na spáru, ale zřejmě bez velkého odkladu) sakristie přibližně třičtvrtěkruhového půdorysu. V jižní stěně sakristie je zachována zřejmě původní kamenná výlevka (těsně nad podlahou, což zřejmě svědčí o tom, že původně byla podlaha v sakristii min. o půl metru níže – to by mohlo být zajímavé z hlediska případného archeologického výzkumu) s odpadním korýtkem

Jan Sommer, 10.9. 2007

popis

V jižní stěně vlevo od dodatečně zřízeného pozdně klasicistního pomníku (s dosud zachovanou nápisovou deskou) relikty vynášecího oblouku gotického portálu (zřetelná je skladba klenutí z lomových placáků).