Terénní relikty středověkého sídla, využívající asi staršího opevnění staršího hradiště, o němž neexistují žádné hist. zprávy. Dochován dvojitý val hradiště s mezilehlým příkopem a na konci ostrožny vyvýšenina po tvrzi s pozůstatky terénních úprav.
Pahorek po tvrzi, původně snad akropole staršího hradiště
Graficke pismenko Málo známé zbytky tvrze či hrádku leží 600 metrů jižně od osady Dvory, přibližně 3,5 km jihozápadně od Husince a 5 km severozápadně od Prachatic. Sídlo bylo situováno na výrazné ostrožně nad soutokem Žárovenského potoka a Blanice, pravděpodobně v místech staršího (pravěkého) osídlení, odbornou literaturou dávaného většinou do souvislosti z ochranou rýžovišť zlata na Blanici. Na lokalitu se dá pohodlně dojít po polní cestě z jihovýchodního okraje Dvorů, kde stojí za pozornost ještě vjezd statku čp. 11, tvořený druhotně použitým pozdně gotickým portálem dosud nezjištěného původu.
Filip Matoušek, 26.2. 2007

Historie a popis
    Jakékoli přímé písemné zmínky z doby existence sídla nejsou dnes bohužel k dispozici, jeho existence a osídlení ve středověku jsou však potvrzené archeologickými nálezy (B. Dubský). Vzhledem k charakteristice dochovaného čelního opevnění s dvojitými valy a příkopem, chránícího vstupní severní stranu plošiny, je založení lokality (hradiště) kladeno však již do pravěku, kdy se v okolí rýžovalo zlato. Toto čelní opevnění chránící prostor asi 140 x