Židovský hřbitov založený počátkem 18. století byl využíván židovskou náboženskou obcí v nedalekém Křivsoudově. Umístění na osamělém místě asi 500 m od vsi Studený.
Detail náhrobku
Graficke pismenko U vesnice Studený je možné nalézt starý židovský hřbitov. Na místo nevede žádná turistická cesta a tak při pátrání se musíte orientovat především topologickým instinktem.
15.7. 2007

historie

Židovský hřbitov ve Studeném byl založen údajně roku 1700. V areálu jsou dochovány obvodové zdi bývalé márnice a asi 60 náhrobníků datovaných od 18. století do roku 1927. Některé z nich sem byly roku 1974 přeneseny z hřbitovů v okolí, které byly následně zatopeny želivskou přehradou. Na jednom z náhrobků je připevněna deska připomínající 15 obětí holocaustu.